Bilgisayar Mühendisliği Bilimi, bilgisayar donanım ve yazılım sistemleri ile bu sistemlerin uygulamalarından oluşur. Bilgisayar Mühendisliği Programı, öğrencilere bilgisayar yazılımı ve donanımı ile bilgisayar uygulamaları alanlarında dengeli temel bilgileri verecek şekilde tasarlanmıştır. Öğrencilere meslek yaşamlarında, hızla değişen bilgisayar teknolojisine uyum sağlayabilecekleri esnek bir ders programı uygulanmaktadır. Bölümüzdeki eğitim, esas olarak temel matematik dersleri, bilgisayar yazılım ve donanım sistemlerinin analizi ve tasarımı ile yapay zeka, yapay sinir ağları, internet teknolojileri gibi uzmanlık konularında yoğunlaşmıştır. İş dünyasına, Veri Tabanı, Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Uygulamaları ile destek verir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Kamu sektöründe, Endüstride, Bilgisayar Sistemleri Tasarlayan, Geliştiren, Satan Kuruluşlarda çalışmak isteyen uzmanlar yetiştirmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olan öğrenciler; Enformasyon ve Ağ Güvenliği, İnternet Programcılığı, İnternet Mühendisliği, Yazılım Tasarımcısı, Sistem Analisti, Uygulama Programcısı, Yazılım Mühendisi, Sistem Programcısı, Bilgisayar Sistem Mühendisi, Endüstriyel veya diğer kontrol sistemleri bilgisayar otomasyonu uzmanı gibi alanlarda çalışmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği bölümün de bilimsel ve teknolojik gelişmeler yakından izlenerek çağdaş bir mühendislik eğitimi verilmeye çalışılmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerine, çağdaş üniversitelerin programlarına özdeş programlar uygulayarak onların çağdaş bilgisayar dünyasına entegre olmalarını sağlamaktadır. Bölümümüz mezunları çok yüksek ücretlerle yukarıdaki belirtilen iş sahalarında istihdam edilmektedirler, ayrıca girişimcilik ruhuna sahip bazı mezunlarımız yazılım ve danışmanlık firmaları kurarak bilişim sektörüne hizmet etmektedir. Bölümümüzde iki adet 50'şer mikrobilgisayardan oluşan bilgisayar yazılım laboratuvarları mevcuttur. Bu laboratuvarlar Üniversite Bilgi İşlem Ağı ULAKBİM aracılığı ile Internet'e bağlanmakta olup, bu laboratuvarlar da bölüm dersleri ile ilgili uygulama ve laboratuvar dersleri yapılmaktadır. Ayrıca bölümümüz öğrencilerinin ödev ve araştırmalarını yapmaları için measi saatleri içinde sürekli açık tutulmaktadır.
Bölümümüzde bir adet donanım laboratuvarı mevcut olup bu laboratuvarda Lojik Devreler deneylerinin yapıldığı 20 adet CADEC Lojik seti, 10 adet Osiloskop ve çeşitli deney elemanları ile Mikroişlemciler deneylerinin yürütüldüğü 20 adet DIGIAC 2000, 80286 işlemci geliştirme deney seti ve deney aparatları bulunmaktadır. Bölümümüzde Türkiye Bilimler Akademisi ve İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Merkezi tarafından desteklenen daha çok internet teknoljileri ve güvenliği ile analog bilgi işleme sistemlerinin tasarımı ve uygulamalarına yönelik bilimsel projeler lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımı da sağlanarak yürütülmektedir.
6 Kasım 1981 tarihinde 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu uyarınca Üniversite sistemi yeniden düzenlenmiştir. Bunun sonucu olarak Üniversitemizin Kimya Fakültesi ile Yerbilimleri Fakültesi birleştirilerek 14 bölümlü Mühendislik Fakültesi haline getirildi.
Bu 14 bölümden birisi olan bölümümüz 1989 tarihinde Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği adıyla açıldı. Bölümümüz 1989-1990 eğitim ve öğretim yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1992-1993 öğretim yılında ikili öğrenime başlamış ve 1998 yılında alınan bir karar sonucu ikinci eğitime son verilmiştir.
Bölümümüzün ismi, YÖK Yürütme Kurulunun 11/05/1999 tarihli toplantısında görüşülerek 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunun değişik 43/5 maddesi dikkate alınarak mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartıyla 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunda değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Bilgisayar Mühendisliği olarak değiştirildi.
1999-2000 eğitim ve öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde % 30 İngilizce zorunlu eğitime geçilmiştir.
Mezunlarımız IT sektörünün bir çok kademesinde yurt içi ve yurt dışında çalışmaktadır. Tüm mezunlarımızın bilgilerini içeren bir portal üzerinde çalışılmaktadır. Burada mezunlarımıza ulaşabileceğiniz sosyal medya hesapları linkler ve bazı mezunlarımızın kartvizit bilgilerini bulabilrsiniz.
IUCODERS.COM : 2005- 2010 arası mezunlarımızın aktif olarak kullandıkları ve halen yayın hayatına devam etmekte olan forum sayfası.
Facebook İ.U. Bilgisayar Mühendisliği Grubu
Facebook İUBK Grubu
Facebook Mezunlar Grubu 1
Facebook Mezunlar Grubu 2
Oytun KURTAR
Mezuniyet Yılı: 2004
Çalıştığı Kurum: Hepsiexpress
Application and Software
Development Manager
Erdem KEMER
Mezuniyet Yılı: 2005
Çalıştığı Kurum: Amazon (İrlanda)
Technical Program Manager
Yakup Tarık KRANDA
Mezuniyet Yılı: 2005
Çalıştığı Kurum: P.I.Works, Inc.
Manager of Product Design and SW Quality Assurance Teams, Product Manager
Arda ERALP
Mezuniyet Yılı: 2008
Çalıştığı Kurum: Oracle
Principle Consultant
Şeyma TELLİ
Mezuniyet Yılı: 2014
Çalıştığı Kurum: Ziraat Teknoloji A.Ş.
Business Analyst
Enes AÇIKOĞLU
Mezuniyet Yılı: 2015
Çalıştığı Kurum: Trendyol
Java Software Developer
Melek KARAKUŞ
Mezuniyet Yılı: 2015
Çalıştığı Kurum: Garanti Teknoloji
Senior Software Developer
Burak EREGAR
Mezuniyet Yılı: 2015
Çalıştığı Kurum: Vampr (ingiltere)
Android Engineer
Hasan KARAOĞLU
Mezuniyet Yılı: 2016
Çalıştığı Kurum: Kitapyurdu Yayıncılık ve İletişim A.Ş
Full Stack Developer
Agit ELGÜN
Mezuniyet Yılı: 2016
Çalıştığı Kurum: YemekSepeti.com
Software Engineer
Bölümümüzde Akademik ve Eğitim Faaliyetleri Göstermiş Geçmiş Dönem Hocalarımız
2005 - 2018 Dr. Öğr. Ü. Şafak DURUKAN ODABAŞI
Prof.Dr. Abdül Halim ZAİM
Yard.Doç.Dr. Siu Hong Savio TSE
Yard.Doç.DR. Şadi EVREN ŞEKER
Yard.Doç.Dr. Zeynep ALTAN
Prof.Dr. İlhami YAVUZ
Prof.Dr. Mithat UYSAL
Desteklerinden dolayı tüm hocalaramıza teşekkür ederiz.
OTOBİL Elektirikli Otonom Araç Geliştirme Takımı
OTOBİL Takımı, 2018’in Şubat ayında elektrikli otonom araç geliştirme faaliyetlerinde bulunmak üzere kuruldu. Takımımız ilk senesinde kısıtlı zaman ve bütçeye rağmen büyük bir özveriyle çalışıp TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışa uygun bir araç geliştirmiştir. Takımımız, Tübitak Efficiency Challenge Electric Vehicle 2018 yarışmasında otonom ve elektromobil kategorilerinde üniversitemizi başarıyla temsil etmiştir.
OTOBİL Takımı olarak sıfırdan yeni bir araç üreterek Tübitak Efficiency Challenge Electric Vehicle 2019’da otonom kategorisinde ilk 3’de,elektromobil kategorisinde ise ilk 10’da olmayı hedefliyoruz.
EKİPLERİMİZİN GÖREV TANIMLARI
Yazılım Ekibi
Kameradan anlık alınan görüntüleri işleyecek algoritmaların kodlanması, LIDAR sensörü kullanarak engel tespitlerinin sağlanması, Elektronik sistemlerin haberleştirilmesi sağlanarak otonom sistemin yarışa hazır hale getirilmesi
(Bilgisayar Mühendisliği)
Elektrik-Elektronik Ekibi
Araç Kontrol Kartı Tasarımı, BMS Kartı Tasarımı, Yerleşik Şarj Birimi Tasarımı, Aracın tüm elektrik aksamının yarışa hazır hale getirilmesi
(Elektrik-Elektronik Mühendisliği)
Mekanik Ekibi
SolidWorks programında sıfırdan araç tasarımları yapılıp hedeflerimize en uygun tasarıma karar verilmesi, Tasarıma uygun olarak kompozit malzemeden dış kabuğun üretilmesi, Aracın tüm mekanik aksamlarının yarışa hazır hale getirilmesi
(Makine Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği)
Tanıtım ve Sponsorluk Ekibi
Sponsorluk ilişkilerinin yürütülmesi, Tanıtım faaliyetlerinin yürütülmesi, Planlama, raporlama ve satın alma faaliyetlerinin yürütülmesi, Sosyal medya hesaplarının yönetilmesi
(Endüstri Mühendisliği)
İletişim: Her konuda görüş, öneri ve destek taleplerinizi bizlere iletebilirsiniz. Mail: iuotobil@gmail.com
İstanbul Üniversitesi Siber Güvenlik Topluluğu (Twitter) (Facebook)
